Jump to content

Könnyű finomságok - piskótatekercs

2015. 07. 17. 11:10

Igazi alaprecept a piskótatekercs lekvárral töltve: gyorsan elkészül, és nagyon jól variálható. Mégis sokan vannak, akik ódzkodnak tőle: nem sikerül a piskóta, túl lapos lesz, összeesik, nem lehet szépen feltekerni, összetörik-szakad feltekerésnél. Most lépésről lépésre megmutatjuk, hogy akár a konyhában még az alapoknál tartók is bátran belevághassanak.

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 80 g cukor (én nádcukrot használtam)
  • 80 g liszt
  • egy kisebb üveg tetszőleges lekvár (eperlekvár a képeken)

1. A tojásokat kettéválasztjuk.

2. A tojássárgákhoz adjuk a cukor egyharmadát, és kézi habverő segítségével habosra keverjük. Akkor jó, amikor már világossárgásra, krémszínűre világosodik, és sűrű-habos lesz.

3. A fehérjéket elektromos vagy kézi habverővel elkezdjük felverni, de nem teljesen verjük fel. Amikor már sűrű, de még ki lehetne önteni a tálból, hozzáadjuk a maradék (kétharmad rész) cukrot, és teljesen kemény habbá verjük. Ekkor már csúszik ki a fejjel lefelé fordított tálból sem.

4. Most a kétféle tojásos részt fogjuk elegyíteni úgy, hogy ne törjön össze a fehérjehab. Egy-két spatulányi fehérjehabot a habosra kevert sárgákhoz adunk, és ezzel fellazítjuk. Ezután hozzáadjuk a maradék fehérjehabot is, de ekkor már óvatos mozdulatokkal forgatjuk össze a sárgákat a habbal.

5. A lisztet átszitáljuk, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásos részbe. Sütőporra nincs szükség, hiszen a tojáshabtól fog megemelkedni a piskóta.

6. A tésztát sütőpapírral bélelt gáztepsiben egyenletesen elterítjük. Ha magasabb, vastagabb piskótát szeretnénk, kenjük kb. 1 cm vastagságúra. Ha jobban kedveljük a kevésbé vastag piskótaréteget a tekercsben, akkor kb. fél cm vastagon terítsük el. Mi most az utóbbi módon jártunk el, így több réteg lekváros töltelék kerülhet a tekercsbe, hiszen nagyobb és vékonyabb lesz a piskótánk. Igyekezzünk egyenletes vastagságúra kikenni a piskótatésztát. Ha mégis vékonyabb lesz a széleken, és ott jobban megsül vagy kiszárad, akkor sem szabad megijedni: vagy körbevághatjuk a kisült piskótát, vagy egyszerűen levágjuk a két szélső szeletet tálalás előtt - biztosan lesz jelentkező a selejtes szeletekre is!

7. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt (a vastagságától függően) világosbarnára sütjük.

8 . Amikor kisült a piskóta, rögtön lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd tiszta konyharuhára vagy sütőpapírra helyezzük, és rögtön feltekerjük. Így hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ez a titka annak, hogy ne törjön-szakadjon a piskóta, amikor már töltve feltekerjük.

9 . A kihűlt piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük a lekvárral, majd feltekerjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.