Jump to content

Hideg leves a hőségben - salmorejo

2015. 07. 17. 14:13

Képzeljétek el, hogy ültök otthon a kecóban Spanyolországban, a ventillátor pörög, a beton izzik, a macskák döglenek az árnyékban, de enni muszáj valamit. Vagy képzeljétek el ugyanezt Magyarországon, ugyanis itt is hasonló dolgokra lehet számítani. Na ilyenkor jön jól, ha van egy bombabiztos hideg paradicsomleves receptetek, amihez a tűzhelyet sem kell bekapcsolni. Nekünk van egy ilyenünk, a tradicionális spanyol leves neve: salmorejo.

Hozzávalók 4 fő részére

  • 60 dkg érett paradicsom
  • 80 g paradicsompüré
  • 6 dkg szikkadt kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 cl extra szűz olívaolaj
  • 2 főtt tojas
  • 1 szelet serrano sonka

A szikkadt kenyér héját levágjuk és a belét vízbe áztatjuk. A paradicsomok tetején ejtünk egy x alakú bevágást és egy tálba téve leforrázzuk őket. Egy perc elteltével a paradicsomokat hideg vízbe dobjuk és a héjukat lehúzzuk. Félbevágjuk, a csumájukat kivágjuk, az összeset bedobjuk egy turmixgépbe és jó alaposan összeturmixoljuk. Ha ti is úgy jártok, hogy nem kaptatok igazán édes és aromadús paradicsomot, turbózzátok fel egy a paradicsompürével, jót fog tenni neki. Dobjátok hozzá a fokhagymát, sót, borsot, az almaecetet és a beáztatott, alaposan kinyomkodott kenyérbelet. Kezdjétek ismét turmixolni és közben vékony sugárban adagoljátok hozzá az olívaolajat. Az olaj hatására gyönyörű narancssárga, krémes emulziót kaptok, amit lehűtés után lehet is tálalni. Tradicionálisan kockára vágott főtt tojással serrano sonka darabokkal és kevés olívaolajjal megcsepegtetve kínálják, csináljátok ti is így!

(Forrás és fotó: nosalty.hu)