Jump to content

A dán medvecukor

2017. 09. 18. 08:00

A tipikus dán medvecukor az a fajta édesség, amit az emberek többsége nagyon nem kedvel és nem tudja megenni. Azonban azt tudnunk kell, hogy dánok minden mennyiségben tudnak fogyasztani belőle és rengeteg ételükbe tesznek a medvecukorból, ami természetesen egy idegennek nagyon furcsa szokás.

Sokan nem tudják azonban a medvecukor nem más mint az édesgyökér gyökér része cukorral összekeverve, hiszen ezzel a módszerrel válik igazán lágy, rágós és édes cukorrá. A sós ízét az ammonium-kloridnak köszönheti a cukorka és a legtöbb ember emiatt a sós íz miatt nem kedveli ezt az édességet. A sós medvecukor nem csak Dániában számít nagy kedvencnek, de a különböző skandináv országokban is. Svédországban például a “salmiak” nevet kapta az édesség a sós ízéről.

A cukorkának több változata is van, de a legtöbb ember által ismert a hagyományos gumi állagú cukor. A másik változat a rendes, kemény cukorka amit más néven Török paprikának is szoktak nevezni különös íze miatt.

 

A kérdésre, hogy valójában miért is szeretik ennyire a skandináv emberek a medvecukrot elég nehéz választ adni. Azonban az biztos, hogy leginkább a sós változat a népszerű, amit minden moziban, színházban, szupermarketben, trafikban lehet vásárolni. Egy másik érdekesség azzal kapcsolatban, hogy milyen népszerűségnek örvend az édesség, hogy a dán emberek rengeteg ételükbe bele tesznek a cukorkából és nem régiben megjelent egy receptkönyv, amelyben kizárólag olyan receptek vannak, amik valamilyen mennyiségben tartalmaznak medvecukrot. Ha esetleg valakinek nem lenne ennyi elég ebből a különös ízű édességből, akkor tudnunk kell, hogy Koppenhágában minden évben rendeznek medvecukor fesztivált, ami hihetetlen nagy népszerűségnek örvend.

A medvecukor története nagyon régre nyúlik vissza, hiszen először Görögországban használták az ammonium-kloridot, mint  orvosság a köhögésre. Majd ezek után egy finn származású író, Jukka Annala kifejlesztett egy másik változatot, amit szintén a köhögés csillapítására használtak fel. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy mikor készült el az első változat, azonban az 1930-as években már több országban lehett vásárolni a cukorkából.

A Trendhim nevezetű, dán  cég magyar munkatársát kérdeztük, hogy  valójában mindenhez használnak medvecukrot vagy ez csak egy elterjedt hiedelem. Aki egyértelműen azt válaszolta, hogy a dánok tényleg mindenhez esznek medvecukrot, legyen az fagylalt, torta, de akár más fajta cukorka is.

(Forrás: Szerkesztőség)