Jump to content

Fűszert a kenyérbe is!

2016. 06. 28. 16:04

A magyarok odavannak a fűszeres ételekért. Miért ne tehetnénk belőle a kenyérbe is? Bármelyik reggelit, vagy vacsorát feldobja, és szenvdicsnek is kitűnő alapanyag, amely már önmagában is nagyon finom egy kis vajjal, sajtkrémmel, és friss zöldségekkel. Isteni olaszos-magyaros jellegű kenyérreceptet mutatunk be, amely akár kenyérsütőgépben, akár sütőben is elkészíthető. Ráadásul a fűszeres-paradicsomos kenyér már kinézetre is különleges, így a gyermekek számára, vagy vendégfogadáshoz is kitűnő lehet.

Hozzávalók:
120 g búzasikér, 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 150 g rétesliszt, 180 g finomliszt, 3 teáskanál só, 350 ml paradicsompüré/paradicsomlé, 2 evőkanál olivaolaj, csipetnyi édesítőszer, 3 gerezd összenyomott fokhagyma, 1 csomag porélesztő, valamint fűszerek: bors, oregano, bazsalikom, bio vegeta (bioboltban kapható).

Kenyérsütőgépben az alapprogrammal süthetjük. A hosszabb programmal kicsit lazább, nagyobb lesz a kenyér, a rövid (kb. 2 órás) programmal pedig tömörebb, de így is nagyon finom.

Ha kézzel készítjük, akkor alapos összegyúrás után kelesztőtálban, vagy meleg helyen a duplájára kelesztjük. Akár 2-3 alkalommal is újra gyúrhatjuk, de fontos, hogy ezután minden alkalommal kelesszük egy kicsit, figyelve a tészta növekedését. Majd sütőben addig süssük, amíg szépen megpirul. Figyeljünk rá, hogy ezt a típusú kenyeret nem kell túlsütni, valamint hogy a pirosas színe miatt nehezebben vesszük észre, hogy megsült.