Jump to content

Készíts sajtot házilag!

2016. 04. 23. 10:56

Imádod a friss sajt illatát és ízét? Ha legszívesebben végigkóstolnád a termelői piacok teljes sajtkínálatát, és szívesen megtanulnád, hogyan készítheted el a legfinomabb sajtokat, akkor a sajtkészítés mesterségét neked találták ki.

A házi sajt készítése nem is olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre gondolnánk. Érdemes kipróbálni, és ha egyszer elkészül az első házi sajt, onnantól kezdve kinyílik a világ, úgy variáljuk az ízeket, ahogy csak szeretnénk.

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 2 ek. jó minőségű, 6%-os alma- vagy fehérborecet
  • 2 ek. só

A tejet tegyük fel a tűzre, és amikor forr, rakjuk bele a 2 evőkanál ecetet, valamint 2 evőkanál sót, amire a tej összeugrik. Amíg teljesen be nem csomósodik, lassú tűzön kevergessük, majd öntsük le róla a savót, és a megmaradt túrót rakjuk bele egy tiszta vászonba. Az egészet tekerjük össze, nyomjuk ki belőle a benne maradt levet, savót, és legalább 1 órán át hagyjuk lógatva csöpögni. Ezután tegyünk rá egy súlyt, hogy sajt formájúra nyomódjon össze, és 1-2 órán át hagyjuk így. Máris kész a finom, friss házi sajtunk, amely önmagában is nagyszerű étel, de salátákhoz is ajánlom.

A fűszerek variációja végtelen. Még a kicsöpögtetés előtt kell belekeverni őket a levéről leöntött túróállagú masszába. Csináltam már fokhagymás sajtot (2 literhez mehet 3-4 gerezd lereszelt vagy átnyomott fokhagyma), snidlingest, korianderest, őrölt borsosat, rozmaringosat, bazsalikomost és kaprost. De készíthetjük citromfűvel, lestyánnal, oregánóval, kapribogyóval vagy az általunk kedvelt – és természetesen a sajthoz illő – fűszerrel, esetleg fűszerek keverékével. Kínálhatjuk pékáruval, magában olívabogyóval, paradicsommal, friss zöldségekkel.

Készíthetünk krémes sajtgolyókat is! Natúr joghurthoz egy kis tejszínt adunk, elkeverjük, majd tiszta gézen/konyharuhán lecsöpögtetjük 2 napon át. Ezt is ízesíthetjük zöld fűszerekkel, elkeverhetjük sültpaprika-krémmel és dióval, vagy kigombócozhatjuk, és marináddal nyakon öntve ajándékba is adhatjuk.