Jump to content

Megnyílt a budapesti sajtmennyország

2017. 01. 16. 11:48

Akár rántott mackósajtot is kóstolhat, aki betér a Paneerba. A húsimádóknak rossz hír: itt maximum bacon kerül a szendvicsbe.

Melyik szerintetek a legnépszerűbb étel az országban? Melyik az a fogás, ami gyermekkorunktól kezdve végigkíséri az életünket anélkül, hogy egy pillanatra is ráunnánk? Melyik az a két szó, ami a menzák Kovács Jánosnéja, azaz mindenhol van, csak nem kelt feltűnést, hisz oly természetes? Melyik az a bundába rejtett, olvadós, százféleképpen elkészíthető étel, amit valljunk be, felnőtt fejjel szégyenlünk, mégis imádjuk?

A Paneer nem újdonság már Budapesten, eddig viszont nem rendelkezett betonalapokkal. A Karaván kerthelyiségében volt egy kis standjuk, ahol feltalálták az azóta már legendás rántott sajt-burgert. Sikerük bombasztikus volt, hamarosan egy foodtruckkal bővültek és bevették a hazai fesztiválokat is, ahol hírét vitték sajtjaiknak nemcsak a magyar, de a külföldi közönségben is. Idén januárban még egy hatalmas lépést tettek a világuralom felé: megnyílt az első igazi, hamisíthatatlan sajtbár!

Egészen pontosan ez azt takarja, hogy csak és kizárólag sajtból készült ételekkel foglalkoznak.

Babos Zoltán sajtvezér fejébe vette, megmutatja, hogy a rántott sajt nem csak a menzán megismert panírozott,kifolyt gumidarab formájában létezik, hanem ha jó minőségű és változatos fajtákból készítik egy teljesen más dimenzióba kerül az étel. Alapvetően pedig ez a monarchiabeli fantasztikum egyáltalán nem kapna ennyi lesajnáló pillantást a szakmabeliektől és a gurmandoktól, ha nem a legolcsóbb ömlesztett szivacskabátból készítenék a legtöbb csárdában, főképp gyerekmenübe. Ettél már rántott ementálit? Rántott cheddart? Sőt, kapaszkodj, rántott mackósajtot? Természetesen mellé dukál a házi SAJT szósz, hogy fullba nyomjuk a sajtot és máris dobhatjuk a sztereotíp trappista-tartár kombót.

"De tényleg, engedjük már el ezt a szar trappista-tartár kombót." - Ez volt az eredeti vonal, ami mellé több csapásirány is elindult a sajtok útján. Az első ilyen új irányzat a rántott sajt-burger volt, azaz a Real Cheesburger. Ciabatta, és a grandiózus sajtdarab, friss, ropogós zöldségek, hagymakarika, bacon... Persze van az a marha, amit nem helyettesíthet, de a különdíjas kategóriában abszolút nyertes a Paneer burgere.

Az állandó, Király utca 53. alatt található üzlet viszont már továbblép a fritupályán, hiszen hatalmas konyhájuk már teret ad más, sajátos sajtosságoknak. Az étlap még alakulóban van, a srácok olyan hirtelen ki tudtak nyitni, hogy még fel sem fogták, így csak körvonalazták a kategóriákat és kapott mindegyik egy-egy sajtos jóságot. Sajtleves! Alap, mit is vártunk volna? Sok sajtos tészta! Akár baconnel is kérhető (ez az egyetlen hús az étteremben) és nyilván a melegszendvics formáció is képviseli magát. Desszertpályán felfoghatatlan módon a sajttorta érhető el, ami egyébként ottjártunkkor egy világbajnok oreós verzió volt.

Italkínálatban két érdekesség is akad, az egyik a Julius Meinl kávé, ami a rántott sajttal együtt Zolit a gyermekkorára emlékezteti, valamint a Bitburger sör. Utóbbit alig találni valahol a városban, de az biztos, hogy ez az egyetlen sajtbár, ahol igen.

Azt hiszem nem lövök mellé, ha azt mondom: hát ilyen még tényleg nem volt. Sajtfetisiszták kalandra fel, a Király 53. 

(Forrás: gasztrokalandok.hu | varosban.blog.hu)