Paradicsomleves csicseriborsóval és vöröslencsével
Hozzávalók:
- 30 g paradicsompüré
- 50 g vöröslencse
- 300 ml zöldségalaplé vagy víz
- 60 g főtt csicseriborsó (lehet konzerv)
- 2 g római kömény
- 1 g chilipehely
- 5 g kukoricacsíraolaj
- 8 g vöröshagyma
- só
Tálaláshoz:
- 15 g görög joghurt
- 15 g szójajoghurt
- ½ csokor korianderzöld
Elkészítés
A chilipelyhet kipattogtatjuk egy teflonserpenyőben, amely néhány percet vesz csak igénybe. Átrakjuk egy megfelelő méretű fazékba, meglocsoljuk a kukoricacsíra-olajjal. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, ízesítjük római köménnyel, sóval és az egészet összepirítjuk. Hozzátesszük az előzőleg beáztatott vöröslencsét, majd felöntjük kevés alaplével. Kb. 15 percig főzzük, ügyelve, hogy a víz ne párologjon el teljesen. Ha ez mégis megtörténik, pótoljuk. Végezetül az egészet összeturmixoljuk. A püréhez hozzáadjuk a csicseriborsót, egyet forralunk rajta.
Tálaláskor díszítjük a görög- és szójajoghurt elegyével, valamint a frissen vágott aprított korianderrel.
Csokoládé mousse mandarintetővel
- 160 g kókusztej
- 60g étcsokoldé
- 2 mandarin hámozva, lehártyázva
- 2 evőkanál homoktövispor
- ¼ teáskanál fahéj
- 1 evőkanál méz
- 2 teáskanál őrölt mogyoró
Vízgőzben olvasszuk meg a csokoládét, keverjük hozzá a kókusztejet és öntsük 2 előkészített desszertes pohár aljába. Rakjuk a hűtőbe 30 percre. Közben hártyázzuk le a mandarint, ízesítsük mézzel fahéjjal és turmixoljuk össze, majd keverjük hozzá a homoktövisport. A hűtőből kivett csokikrémre óvatosan öntsük rá a gyümölcsös réteget, és szórjuk meg őrölt mogyoróval. Legalább 1 órára tegyük vissza a hűtőbe.