Jump to content

Klasszikus süti édesanyánktól - Almás pite

2016. 04. 26. 10:53

Ha nem is lesz mindenkiből konyhatündér 15 éves korára, van pár dolog, amit szinte biztos, hogy anyukánk vagy nagymamánk mellett mindannyian elkészítettünk gyerekként. Három ilyen klasszikust hoztunk ma, mert vannak klasszikusok, amelyek soha nem mennek ki a divatból.

Hozzávalók a tésztához:

• 100 g cukor
• 2 púpozott ek. tejföl
• 250 g vaj
• 1 tk. sütőpor
• 1 citrom reszelt héja
• 1-2 ek. zsemlemorzsa
• 400 g finomliszt

A töltelékhez:

• 80 g cukor
• 1 tk. őrölt fahéj
• 2 kg alma

A tésztához a hideg vajat kisebb darabokra vágom, hozzámérem a lisztet, cukrot, tejfölt, sütőport és a citrom lereszelt héját. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, gombóccá formálom, és fóliába csomagolva mehet a hűtőbe, míg elkészítem az almát.

Az almákat megpucolom, sajtreszelőn lereszelem. Hozzámérem a cukrot és a fahéjat, majd jól összekeverem.

A tésztát kiveszem a hűtőből, és kettéválasztom. Lisztezett deszkán kinyújtom az alsó tésztát először (az alsót kicsit vastagabbra hagyom). Ezt az adagot én egy 30x35 cm-es, magasabb falú tepsiben sütöttem, amibe sütőpapírt tettem. Nem egyszerű ilyen méretű szabályos tésztát nyújtani, nekem nem is mindig sikerül, de simán lehet foltozni itt-ott (főleg az alját). Mikor az alsó tésztát elhelyeztem a tepsiben, megszórom vékonyan zsemlemorzsával, majd rásimítom az előzőleg kissé kinyomkodott almát. Ráformázom a felső lapot. Ha nem sikerül szépen, sebaj, majd a porcukor eltakarja… A tetejét pár helyen megszurkálom villával. Be lehet kenni tojással, akkor fényes lesz. Én amikor porcukrot szórok, ezt a lépést kihagyom.

Előmelegített, 180 fokos sütőben nekem 30 percig sült. Amikor barnul a teteje, akkor már jó.