Jump to content

Eljött a csípős ételek ideje

2017. 08. 28. 09:36

A téli időszak bizony másfajta étkezést kíván: most már nem elég könnyed zöldségeket eszegetni, mint a nyári hőségben. Ha energikusak szeretnénk maradni, akkor tartalmasabb, és másfajta ízvilágú ételeket érdemes fogyasztani. A hidegben ajánlott lehet a fűszeres, valamint rostdús ennivalókat tenni a tányérunkra.

Ez persze nem azt jelenti, hogy többet kell ennünk, mert ez elhízáshoz vezethet, főleg akkor, ha az évnek ezen szakaszában keveset mozgunk. Viszont ételeink fűszerezését át szabad most alakítani, eljött a kissé intenzívebb, valamint csípősebb ízvilág időszaka! Mindez ugyanis melegíti, fűti a szervezetünket.

Sajnos máig él az a tévhit, hogy a csípős és fűszeres ételek ártalmasak az egészségre. Sajnos ez így önmagában nem igaz, tehát fenntartásokkal kell kezelnünk ezt az információt és érdemes pontosítani rajta. Azért alakult ki ez a szemlélet, mert sokan olyan ételekkel viszik be a fűszereket a szervezetükbe, amik önmagukban terhelőek és zsírosak. Például nem mindegy, hogy csípősen fűszerezett sárgaborsó főzeléket, vagy csípős szósszal elkészített csülköt eszünk. A zsíros húsok, finomlisztes ételek nem kedveznek egészségünknek télen sem.

Segíthet, ha ötleteket szerzünk az indiai és a dél-amerikai konyhák háza tájáról, ahol úgy valósítják meg a csípős és erősen fűszerezett ízvilágot, hogy közben viszonylag egészségesen, és nem terhelően étkeznek.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)