Jump to content

Mit és mennyit fogyasztunk?

2015. 12. 16. 10:00

Nehéz eligazodni a pezsgők világában, főleg a laikusoknak. Hogyan válasszuk ki a megfelelő pezsgőt? Milyen legyen, édes vagy száraz? Vörös vagy fehér?


A borszakértők egyértelműen a száraz borokra esküsznek, és erről próbálják a fogyasztókat is meggyőzni, de nehezebb a helyzet pezsgők terén. A pezsgőfogyasztási szokások országonként nagy eltérést mutatnak, nem egyformák a fogyasztási szokások. A tengerparti országokban, ahol a gasztronómia igencsak fejlett, főként a száraz pezsgő fog leginkább. Kelet felé és Európa közepe felé haladva azonban egyre inkább nő a kereslet az édes pezsgők iránt.

Egy biztos, hogy gazdasági világválságtól függetlenül is nő a pezsgőfogyasztás mértéke. Mi magyarok pedig mind a pezsgő előállításában, mind pedig a fogyasztásában is jelen vagyunk. Csak hazánkban évente közel húszmillió pezsgős palackot bontunk fel, és hűek vagyunk hazánkhoz, mert magyar pezsgővel koccintunk, abból is az édeset kedveljük leginkább, bár ebben is változás mutatkozik. A rosé, a száraz, az extra száraz pezsgő is nagyobb mennyiségben fogy. Magyarország egyik exportcikke a pezsgő, így már a világ más pontjain kuriózumként megtalálható a magyar ital is.

(Forrás: flickr.com)